Taiwan in een notendop

Het zit er weer op. Tijd om weer verder te gaan. Taiwan is echt een geweldig land met geweldige mensen. De cultuur is toch wel erg anders dan thuis, maar toch voel ik me hier wel op mijn gemak.

Ik heb een hele nieuwe wereld van eten ontdekt. Niet allemaal even smakelijk, maar over het algemeen zeer aantrekkelijk. Overal waar je loopt komen de geuren van eten je tegemoet. Het met stokjes eten heb ik nog niet echt onder de knie, maar gelukkig zijn er ook gerechten en hapjes waarbij je geen stokjes nodig hebt. Het eten in Taiwan is vooral heel zoet, ook wanneer je dat niet verwacht. Verder wordt er allerlei vlees en vis gegeten en houden ze ook erg van zoete toetjes zoals ijs en deegwaren. Brood kennen ze ook, maar wordt meer als gebak gegeten en is ook meestal zoet en gevuld.

Kraampje met allerlei typische snacks

Wat me altijd bij zal blijven in de vriendelijkheid en beleefdheid van de mensen. Zeker niet iedereen spreekt Engels, maar waar je ook komt zullen ze proberen je te helpen en je te verstaan. Wanneer je in een museum komt, wat vaak gratis is, staan er vaak tegen de 10 mensen klaar om je de weg te wijzen, uitleg te geven, of folders te geven. Ik geloof dat ik inmiddels zo wel 30 foldertjes verzameld heb. Je hoeft echt maar een beetje vragend te kijken en iemand schiet je al te hulp.

Vrouw achter een kraampje met mais

De markten zijn niet alleen in het daglicht te vinden. ’s Avonds komt het land tot leven. Scholieren komen even langs voor een snack en mensen gaan shoppen. Je vindt er behalve eten ook kleding, stapels met schoenen, spelletjes, waarzeggers en ga zo maar door. Jammergenoeg kon ik nog niet echt shoppen aangezien ik dan alles mee zou moeten slepen!

Shilin nachtmarkt, een van de bekendste toeristenspots

In Taiwan stikt het van de scooters. Jong en oud crosst door de straten. Voor elk stoplicht staat eerst een enorm scootervak. Bij het oversteken moet je nog oppassen dat je niet omver gereden wordt, want ze piepen zo tussen de overstekende wandelaars door.

Scooters stonden echt overal geparkeerd, soms wel met 70 achter elkaar

 De metro nemen in Taiwan is echt een verhaal apart. Alles hier lijkt zo ontzettend georganiseerd, en zo ook de metro. Alles borden zijn naast Chinees ook in het Engels en in de metro is te zien en te horen bij welke halte je bent. Een kind kan de was doen. Bij sommige stations staan banen op de grond getekend. Ja, banen zoals op een atletiekbaan. Er zit dan een klein bochtje in en dan kom je voor de deur van de metro uit. Ze zijn bedoelt om alvast voor te sorteren. Iedereen gaat netjes in een rij staan in de banen en als de metro komt is er dus ruimte voor de passagiers om eerst uit te stappen. Daarna zie je twee rijtjes mensen naast elkaar per deur precies de banen volgen en in de metro stappen. Net een stelletje gedrilde soldaten. Er staan dan ook bewakers op de metrostations die kijken of alles wel goed gaat. Prachtig toch! Taiwan heeft bovendien vakken die speciaal voor vrouwen zijn die in de avond alleen reizen. Als je de metro uit komt is er altijd wel een bord met informatie te vinden. Er staan belangrijke gebouwen op en toeristische plekken.

De grote hal van Taipei main train station

 

Advertenties

One thought on “Taiwan in een notendop

  1. Ha Andrea,
    Wat heb je in die korte tijd alweer veel gezien! Inderdaad jammer dat je niet kon shoppen. Misschien de volgende keer een pakezel mee?
    Goeie reis naar Australië. we volgen je op de voet.
    Groetjes van mama, papa en Erik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s