Alcatraz op z’n Sydneys

Cockatoo Island is een eiland apart. Het ligt al jaren in de haven, maar pas sinds 2007 kun je er als bezoeker naartoe. Voordat het gebruikt werd door de mens waren hier ontzettend veel kaketoes en daar zal de naam ook wel vandaan komen. In 1839 werden de eerste gebouwen neergezet door gevangenen, die er vervolgens ook moesten werken. Toen het afgeschaft werd om mensen die een misdaad begaan hadden af te voeren naar een kolonie, werden de mensen die nog een deel van hun tijd moesten zitten op Cockatoo eiland geplaatst. Op het hoogtepunt waren er 500 gevangenen die opgepropt in de barakken zaten. In 1869 werd de gevangenis gesloten vanwege de verschrikkelijke omstandigheden. Het eiland werd een werkplaats voor schepen. Door de jaren heen werd het steeds verder uitgebreid en nu kun je er de overblijfselen zien van de oude scheepswerf en de huizen waar de mensen woonden.

De eerste indruk van het eiland is een beetje mysterieus en spookachtig, met roestige gebouwen en oude kranen. Het geeft allemaal een vervallen indruk. Via een tunnel met verlichting aan de zijkanten kom ik aan de andere kant van het eiland. Er zijn bouwvakkers aan het werk. Geen idee waaraan. Aan deze kant van het eiland staan veel oude verroeste kranen en gebouwen met golfplaten. Je kunt er door de grote hallen lopen waar vroegen aan schepen of het interieur voor schepen gewerkt werd door de gevangenen. Later, tijdens de 2e wereld oorlog werkten er 4000 mannen en vrouwen om schepen te bouwen voor de oorlog. Een groepje vrijwilligers is er bezig met het opknappen van oude machines, maar verder zijn de hallen verdacht stil. Leuk feitje is dat hier een deel van de set voor de film X-men Wolverine was.

Via een andere tunnel, waar een raar muziekje gedraaid wordt wat een beeld moet geven van het geluid na de aanslag van een onderzeeër op Sydney in 1942, kom ik weer uit waar ik begonnen was. Ik neem een trap omhoog naar het hoger liggende gedeelte van het eiland. De gebouwen die er staan vormen grote contrasten. Aan de ene kant een super-de-luxe villa en vakantiehuisjes die van alle gemakken zijn voorzien. Aan de andere kant de ruines van wat ooit de barakken voor gevangen en het huisje voor de opzichters was. Met daar tussenin nog een aantal oude werkplaatsen waar voornamelijk schetsen gemaakt werden voor nieuwe schepen. Het oude guardhouse was ook meteen een toevluchtsoord voor de bewakers mochten de gevangenen gaan rellen.

Frederick Ward is de enige gevangene die ooit heeft weten te ontsnappen. In 1863 zwom hij naar het vaste land waar zijn aboriginal geliefde wachtte met een paard. Het lukte hem een tijdje om te ontsnappen, maar uiteindelijk werd hij doodgeschoten door de politie in 1870. De Sydney Harbour Federation Trust probeert het eiland nu te renoveren voor bezoekers en houdt er kunsttentoonstellingen. Bovendien kun je er kamperen of in een huisje verblijven. Afgelopen jaar zijn er zelfs nog een paar isoleercellen gevonden op het eiland. Iedereen scheen ze te zijn vergeten. Ik kan me voorstellen dat je als artiest hier een mooie locatie kan vinden voor je werk. Her en der staat nog graffiti op de gebouwen of staat nog een overgebleven kunstwerk. Het was even wennen, maar cockatoo island zorgt in ieder geval voor een interessante wandeling en mooie uitzichten over de rest  van Sydney.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s