De week van de diepvrieserwten

De derde zondag van de maand is er een landelijke markt in Gumeracha, van 10 uur ’s ochtends tot 3 in de middag. Lekker verse groenten en fruit. Dus toen ik gisteren in Adelaide was, besloot ik mijn tassen te vullen met andere dingen.

Laat in de ochtend liep ik richting dorp. Ik maakte me klaar voor de bedrijvigheid op een markt en het tussen de mensen door wringen. Toen ik bij het gemeenschapshuis kwam zag ik twee stalletjes staan. Hmmm… Eentje verkocht gebreide dingen en kaarsen en de ander kinderkleertjes. Toen zag ik dat de markt binnen verder ging.

Ik stapte de grote deuren door naar binnen in een uitgestorven zaal. Er stonden nog geen tien kraampjes. De ‘country market’ betekende dus niet dat er veel verse dingen van het land werden verkocht, of brood of vlees. Een kraampje met zelf gebakken koekjes kwam nog het dichtst in de buurt.

Wat er dan wel stond? Een aantal kraampjes met zelfgemaakte of tweedehands spullen, met vriendelijke, voornamelijk plaatselijke, eigenaren die graag een praatje maakten. Ik kocht een tweedehandsboek van de bieb, meer duizendstehands dan, om de bieb te steunen en betaalde bij een vrouw die meteen een praatje met me maakte over Zuid-Australië, Aboriginals en Uluru. De vrouw was een typisch lokaal exemplaar: grijs haar, wijde kleding en een vriendelijke lach, compleet met pukkel.

Verderop vroeg een oude man of ik van lezen hield. Ik zag dat er vier verschillende boeken op zijn tafel lagen. Het antwoord ‘ja’ was zijn cue om een verhaal te beginnen dat hij al vele malen herhaald had. Tijdens zijn praatje keek hij voornamelijk naar beneden naar de boeken die hij geschreven had. Ze gingen over Kenia en het landschap en de mensen die hij daar gezien had. Na zijn verhaal heb ik één van de boeken gekocht, erbij uitleggend dat de trilogie iets te zwaar was voor in mijn backpack. Hij was vereerd dat ik een plekje voor zijn boek in mijn tas vrijmaakte.

Met mijn buit op zak liep ik terug naar de boerderij. Op de weg was een of andere wielrentocht bezig. Ik had twee boeken voor $7 en twee paar oorbellen voor $4,50. Een koopje! Ik ben blij dat ik de moeite heb genomen op toch even op de markt te gaan kijken, maar ik denk dat het deze week leven op diepvrieserwten wordt.

Advertenties

One thought on “De week van de diepvrieserwten

  1. Jammer dat de kersen nog niet rijp zijn. Anders had je ook nog een keer kersenpannenkoek kunnen maken. Smakelijk eten !!
    mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s