Status, dat was alles

Het enige wat ik over Ayers house museum wist was dat dit een huis is wat helemaal ingericht is zoals het vroeger was. Nou, dan ben ik al verkocht. Nooit heb ik echt van de geschiedenislessen gehouden, maar het ‘live’ zien is toch wat anders.

Het huis is ooit van meneer Henry Ayers geweest. Juist, de man waar de naam voor Ayers Rock vandaan komt. Hij kwam vanuit Engeland naar Zuid-Australië vanuit een lage sociale klasse. Hij huurde een klein huisje en begon al gauw geld te verdienen in de kopermijnen. Uiteindelijk vroeg hij zijn huurbaas of hij bij kon bouwen. Alles was goed zolang hij het zelf bekostigde en huur bleef betalen. De uitbouw van het huis werd vele malen groter dan het originele kleine huisje, van 9 kamers ging het naar een 40 kamers tellend landhuis. Henry Ayers behoorde al gauw tot de hogere middenklasse van de 19e eeuw, en nu kun je dan ook zien hoe die mensen vroeger leefden.

Henry Ayers is zeven keer  premier van Zuid-Australië geweest en werd de directeur van de Burra kopermijn. Als zo’n belangrijke man was het uiterst noodzakelijk om dit ook naar buiten uit te stralen. Ayers kreeg vaak gasten en die werden dan ook goed verzorgd. Er waren luxe eetkamers en entertainmentkamers. Een brede trap leidde naar de bovenverdieping waar een aantal gastenkamers waren. De mannenkamers aan één kant, de vrouwenkamers aan de andere kant. Man en vrouw sliepen namelijk niet samen als ze buiten hun eigen huis verbleven.

Vrouwen bestonden eigenlijk alleen om te entertainen. Verbleef je een week bij de heer Ayers dan moest je als vrouw zo’n 28 jurken meenemen. Als je niet minstens vier keer per dag van outfit veranderde ging meneer Ayers nog denken dat je man niet goed voor je zorgde. Tijdens het diner, wat uit minstens 8 gangen bestond, konden de heren hun buikjes rond eten. De vrouwen konden echter slechts enkele hapjes nemen, vanwege hun korset. Er bleef dus aardig wat voedsel over. Mocht de vrouw des huizes de volgende dag de dames op bezoek krijgen dan werden die restjes gewoon weer opgewarmd. Maar, was er ook maar één heer aanwezig, dan moest alles vers gekookt worden.

Als er al een hiërarchie was voor mannen en vrouwen in de hogere klassen van de samenleving, dan was er nog een striktere hiërarchie voor de bedienden. Mannelijke bedienden waren sowieso belangrijker dan vrouwelijke, maar een vrouwelijke kok keek vaak het jonge meisje dat poetste niet eens aan. Stond je onderaan de ladder dan begon je om 5 uur met alles schoon te maken voor de kok, daarna hielp je de andere bedienden die boven je stonden. Misschien had je een half uurtje pauze op zo’n dag en dan ging het weer door totdat alle afwas van het tiengangendiner was gedaan, wellicht om 1 uur ’s nachts. Een keer in de twee of drie weken mocht je misschien naar je familie, als je die had en als je het kon betalen. Zo’n meisje werkte namelijk voor 15 dollar per jaar. Ter vergelijking, de kok verdiende zo’n 285 dollar.

In Adelaide kan het weer nogal wispelturig zijn. Aangezien de 19e eeuw nog geen airco had, had Ayers een aantal kamers onder de grond gebouwd. Als het buiten 40 graden was, was het daar nog redelijk aangenaam toeven. Er was alleen geen plek voor gasten, dus die werden dan naar het buitenhuis aan zee gestuurd en met rijtuigen op en neer vervoerd om te komen dineren. Bovendien was er in de kelder een koelruimte voor wijnen en andere drank die de familie nuttigde.

Als ik ooit een huis krijg, wil ik ook zo’n huis. Enorme ruimtelijke kamers, met hoge plafonds, die stuk voor stuk met de hand geschilderd zijn. Twee van deze schilderingen waren nog in originele staat. De rest was nagemaakt, omdat door de jaren heen het huis andere bestemmingen had gehad. De meest recente bestemming was het huis waar zusters de eerste paar weken van hun opleiding kregen. Alle muren waren dus rijkelijk wit geschilderd, en al het mooie handschilderwerk werd teniet gedaan. Nu is alles weer in negentiende eeuwse stijl terug gebracht. Het huis straalt weer de status uit die een man als Ayers had verdiend.

Advertenties

One thought on “Status, dat was alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s