South Australian Museum

Een frisse ochtend is een mooi moment om naar een museum te gaan. Het South Australian Museum in Adelaide ligt midden tussen de universiteiten, op een campus van statige, grote gebouwen.

In het museum waren een aantal tentoonstellingen, waarvan de grootste over de Aboriginals ging. Er lagen allerlei voorwerpen, maar er stond ook kunst. Voor iemand met een dikke portemonnee waren hier kleine schatten te vinden. Het goedkoopste prijskaartje las 95 dollar. Oef! En dan moet je dat keramiekwerk maar heel naar Nederland zien te krijgen.

Een kleinere zaal besteedde aandacht aan de culturen rond de Pacific, zoals Papua nieuw guinea en Samoa. Een van de stammen bewaarde schedels van overledenen en kleedde ze dan zo aan dat ze op degene leken die ze verloren waren en zetten ze dan in hun huis. Vanachter het glas staren de schedels van 10 overledenen je aan. Dan is een urn op de schouw zo gek nog niet.

Naast deze vreemde culturententoonstellingen werden er dieren en insecten tentoon gesteld en was er een piepklein kamertje dat over de Egyptenaren ging. Het leek wel of het kamertje alleen gemaakt was om de mummie tentoon te stellen, die werd omringd door een aantal voorwerpen, hiërogliefen en een sarcofaag.

Het merkwaardigste was nog wel het hoekje dat ging over ‘de kraken’, oftewel een reuzenoctopus. Op de eerste verdieping zag je de bodem van de zee. Op de tweede verdieping zag je het vervolg van zijn tentakels vergezeld door wat visjes. Op de derde verdieping kon je dan eindelijk kennis maken met een enorm, rood, lelijk hoofd/lijf. Mocht je nou helemaal enthousiast geworden zijn, dan kon je op de vierde verdieping op een glazen plaat staan en naar beneden kijken.

Over sommige dingen wil je liever niet nadenken. Bijvoorbeeld dat er gigantische vissen in de zee onder je zitten, of dat er ellendig lange slangen door het hoge gras tussen de kersen krioelen. Mijn volgende stappen op het boerenland worden ineens een stuk heldhaftiger.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s