De grote, boze baas: een handleiding.

Wanneer je hebt besloten je 88 dagen werk voor een tweede visum in Gumeracha te volbrengen zet je dan maar schrap! Je zult te maken krijgen met een wat excentrieke baas. Trek je je dingen nogal persoonlijk aan? Draai je dan direct om. Dit is niet de plek voor jou.

Communicatie

Communicatie is niet zijn sterkste kant. Wees blij met een kortaf ‘kom hier met die bezem’. Sociaal gezien niet bepaald gewenst, maar beter dan een handgebaar. Het interpreteren van een kantelende en zwaaiende hand is namelijk vrij moeilijk. Wen eraan dat de excentrieke baas niet gewoon zegt wat hij van je wilt. Je zult in een mom van tijd een soort tolk moeten worden voor huftergedrag. Zegt hij ‘A’, zorg dan dat je snel nadenkt over wat ‘B’ en ‘C’ kunnen zijn.

Voorzichtig handelen

Krijg je een kortaf ‘kom hier alsjeblieft’ dan weet je dat hij in een goede bui is. Neem niet aan dat je meteen alles kunt maken, want zijn buien slaan net zo snel om als het weer hier. Soms is het niet duidelijk of de zon nu gaat schijnen of de regen met bakken naar beneden komt. Vraag alleen dingen als er niemand anders is om het aan te vragen en stoor hem niet op verkeerde momenten. Knik altijd ja en spreek hem niet tegen.

Pauzeren

Hoewel er in Australië vast ook wetten bestaan met betrekking tot de werkomstandigheden zijn die bij de excentrieke baas nog niet door gekomen. De excentrieke baas betaalt liever niet en dreigt dan ook regelmatig niet te betalen. “Geen resultaat, geen geld”. “Als ik iemand stil zie staan krijgt hij niet betaald”. Gelukkig zijn dit voornamelijk dreigementen. Hij wil liever ook niet weten dat je pauzeert. Je pauze kan dan ook bruut verstoord worden door een of andere opdracht. Verwacht bovendien chagrijnige communicatie tijdens de pauzes. Tip: pauzeer in het veld, zodat je interactie met de excentrieke baas vermijdt.

Vrouwen

Hoewel de excentrieke baas verwacht dat je al het werk doet wat mannen doen, ziet hij je wel als een vrouw en zul je dan ook meteen het ‘vrouwenwerk’ erbij krijgen. Taken als koffie halen, de afwas doen en poetsen worden meteen naar jou door geschoven. Het vrouw zijn heeft ook zo zijn voordelen want voor vrouwen is de omgang met de excentrieke baas iets makkelijker dan voor mannen. Voor mannen geldt zo’n beetje de regel: één foutje en je ligt eruit. Dit foutje kan al zijn dat je bij iemand anders in de auto stapt in plaats van bij hem.

Kortom, je zult vaak gesnauw moeten verduren en vertelt krijgen dat je het helemaal verkeerd doet. Je zult het gevoel hebben dat alles sneller en beter moet, hoewel je kei hard werkt. Je zult bang zijn te vragen wat je volgende taak is. Je zult elke keer op je hoede zijn in de omgang met de excentrieke baas. Je zult twijfelend aan je pauze beginnen, pauzes overslaan en met een schuldgevoel om 4 uur (eindtijd) naar huis gaan. Je zult ook veel verhalen horen van anderen, die zich net zo erg aan hem irriteren als jij doet. Je zult vriendelijke en begrijpende mensen om je heen hebben, die het allemaal net iets minder erg maken. Trek het je niet aan, laat hem niet winnen. Één oor in, het andere weer uit.

Als kangoeroe wordt je door de baas meteen dood geschoten…

Advertenties

One thought on “De grote, boze baas: een handleiding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s