Waar stereotypen vandaan komen

Midden in de Adelaide Hills ligt het schilderachtige dorpje Hahndorf. In de 19e eeuw kwamen er een hoop lutherse vluchtelingen naar de hills omdat ze in Duitsland hun geloof niet meer konden beoefenen. Al snel integreerde de inwoners en pasten zich aan aan het leven van de Engelsen. Tientallen jaren later is dit oudste niet-Britse dorp een über toeristisch dorp dat bezoekers moet denken aan Duitsland.

Uit cafés en eetgelegenheden klinken riedeltjes die de rest van de dag in je hoofd blijven rondspoken. De bratwurst en apfelstrudel wordt overal gepromoot. In een shop proberen twee jongens het meisje achter de balie te versieren. “Guten Abend.” Leest één van hen voor vanaf zijn telefoon. Het is rond de middag. Vervolgens pakt het meisje haar telefoon en tikt ‘guten Abend’ in op Google vertalen. Niemand spreekt hier echt Duits.

De Duitse vlag en zijn kleuren zijn wel overal te vinden. De huisjes in de winkelstraat zien er Europees uit. Sommige gaan iets te ver door de muren wit te schilderen en daarop donkere planken te timmeren. Het past gewoon niet in het dorre landschap van de hills. Slimme handelaren hebben de kracht van deze trekpleister ook ontdekt. Buiten Duits vindt je er nu alles wat niet Australisch is, van Schotse wapens tot kleding uit India.

Al met al is het een plaats voor mensen met een dikke portemonnee. Of je nou gaat voor de ‘made in Germany’-koekoeksklok of de Nederlandse en Duitse lekkernijen. De German pantry shop staat boordevol lekkers; speculaas, pepernoten, een grote selectie hagelslag, augurken, appelstroop, lebkuchen, en bijna alle pakken Koopmansmix die je je maar kunt bedenken. Ik loop snel naar buiten. Ik houd het bij wat driedubbelzoute drop van het snoepwinkeltje. Dubbelzout is toch voor mietjes.
“Do you like Dutch lickorice??” zegt het verkoopmeisje een beetje verbaasd.
“I am Dutch.”
Dat verklaart een hoop.

Advertenties

2 thoughts on “Waar stereotypen vandaan komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s