Pas op: gaten in de grond

Het laatste stukje van de snelweg naar Coober Pedy ging door verboden terrein. Je mocht niet van de weg afwijken vanwege experimenten van de overheid. Daarnaast reden we steeds door verschillende cattle stations waar de schapen of koeien zouden kunnen grazen. Dat zou dan wel met gevaar voor eigen leven zijn, want overal zagen we gele waarschuwingsborden staan. ‘Pas op: gaten in de grond.’ ‘Loop niet achteruit.’ De gaten zijn van de opaalmijnschachten en zijn voornamelijk te vinden langs de hoopjes zand die uit de grond gehouwen zijn.

95 procent van de opalen in de wereld komt uit Australië. Het meeste daarvan komt van de 70 opaalmijnen rond Coober Pedy. Door de warme zomers en koude winternachten kan het leven in Coober Pedy op zijn zachtst gezegd een uitdaging zijn. Om aangenaam te kunnen wonen woont ongeveer de helft van de 3500 inwoners ondergronds. Onder de grond is een vrij constante temperatuur van rond de 23 graden. Ook wij verbleven in een ondergronds hostel. Ondergronds betekent vaak niet dat je in een grot slaapt, maar in een woning die uit een rotswand gehouwen is. In het dorp zelf kun je tegenwoordig niet meer naar opaal zoeken, maar als je je huis uit aan het breiden bent is het best mogelijk om een goede vondst te doen.

Toen we aankwamen in onze bunker konden we snel de tassen dumpen en het dak op rennen om de zonsondergang te bekijken. Het leek echt een bunker want het had een zware deur die je met moeite via een code kon openen. Binnenin was een grote zaal met aan weerszijden een aantal muurtjes. Daartussen stonden stapelbedden. Het was net alsof we met groep 8 op kamp waren, met zijn allen in een slaapzaal met als enige barrière wat gordijntjes. Ondergronds hing een rare geur die leek op de knutselklei die je in de oven moet bakken.

Het meeste opaal dat gevonden wordt is wit afval zonder waarde. Slechts 10% van de opalen heeft de mooie kleuren en is daardoor goed voor de verkoop. Zwarte opalen zijn heel zeldzaam en als je die vindt kun je jezelf al snel bij de miljonairs rekenen. Verder is er een verschil in graad bij opalen. Een hele opaal is veel meer waard dan dunne stukjes die alleen in lagen in sieraden gebruikt kunnen worden.

Vlakbij de accommodatie kregen we  een tour door de opaalmijn. In een film kregen we te zien hoe Coober Pedy ontstaan en gegroeid is. Daarna gaf een vrouw ons een demonstratie opaal slijpen en polijsten en konden we de tunnels in. Er was een voorbeeld van een ondergronds huis waarbij je verschil kon zien tussen de kamers die uitgehakt waren door een machine en die die in 6 weken met een pikhouweel gemaakt werden. In zo’n woonkamer gaan verschillende pijpen de lucht in voor de luchtcirculatie. Onder het gebouw was ook een oude opaalmijn. Je kunt je slecht voorstellen hoe mensen hier werken en al helemaal niet hoe het vroeger geweest moet zijn. Tegenwoordig wordt alles met machines gedaan, maar zodra er opaal gevonden wordt moet het toch nog op de ouderwetse manier.

Na de tour konden we ons verbazen over het opaal dat ze verkochten. Je kon van alles kopen, van een paar dollar tot aan stukken van duizenden dollars. Ik kon het niet laten om mezelf te verwennen en heb een backpackersfortuin uitgegeven. Volgens mij mocht de winkel best wel blij zijn met onze groep. Het is maar goed ook dat ik wat gekocht had, want het zoeken naar opalen leverde mij alleen maar kleine stukjes op. Misschien kan ik er ooit nog eens een sieraad van laten maken, maar het is niet veel waard. Ach… het was te proberen en ik begrijp nu ook heel goed dat mensen een eigen mijn openen. Een permit voor een opaalmijn kost maar 25 dollar! Helaas kosten alle machines zo’n 50.000.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s