O grote rode rots

Vanaf onze camping zien we in de verte een grote berg, die in sterk contrast met het landschap staat. Het voelt vrij onwerkelijk dat we nu in het centrum van Australië zijn. We zijn beland in een foto of ansichtkaart van het echte Australië. Van veraf ziet Uluru eruit als een grote zandberg, maar zodra je dichterbij komt zie je dat het toch echt een rots is. Steeds meer details komen in zicht en langzaam verschijnen er groeven en gekleurde lijnen op het grote rode vlak.

Waar vroeger het beklimmen van Ayers Rock de must do in Australië was, wordt het nu afgeraden door tourgidsen. De Aboriginal bevolking vraagt om het uit respect voor hun cultuur niet te doen. Of je daar nou achter staat of niet, het beklimmen van Uluru lijkt gekkenwerk. Van veraf zie je dat over de rode rots een afgesleten wit pad loopt, waar de klimmers hun weg naar boven werken. Het valt op en hoort er niet thuis. Kom je dichterbij, dan zie je de ketting waaraan klimmers zich vast moeten houden. De wand is namelijk erg stijl en er kukelt ook regelmatig iemand naar beneden.

Vanwege de hitte zijn veel wandelpaden in de nationale parken gesloten. Met twee liter water begint onze groep aan een gedeelte van de wandeling rondom de steen, waar we twee uur voor uitgetrokken hebben. Je water moet je eigenlijk al in de hand houden, want je bent constant aan het drinken. Van dichtbij zie je dat de van verre gaaf uitziende rots behoorlijk wat details verbergt. Er zijn stukken uit de rots die lijken op grote monden, klaar om je op te eten. Er zitten gaten in, kleurverschillen en er liggen grote rotsen aan de voet.

Uluru zorgt er wel even voor dat je je kop houdt en trekt meteen je aandacht. Het lijkt een soort ruimtevoorwerp wat niet van deze wereld is. Geen wonder dat het voor de Aboriginals van grote waarde en betekenis is. Het gekke is dat we het grootste deel van de steen niet eens zien. We zien ruim 800 meter maar onder de grond gaat het nog kilometers verder. Soms verbazen natuurverschijnselen je zoveel meer dan wat wij mensen maken. Ayers Rock, de icoon van Australië, is daar zeker één van.

Advertenties

One thought on “O grote rode rots

  1. Prachtige, indrukwekkende foto’s, die natuurlijk niet weer kunnen geven hoe het echt voelt en wat je in het geheel ziet. De natuur gaat vanzelf op de netvlies zitten, zodat je er je hele leven van kunt genieten.Groetjes van ons uit een ontdooiend, modderig wit Swalmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s