Onruststokers

Ik heb een soort van rustdag en ik zit voornamelijk op de computer. Op skype vertel ik papa en mama nog vrolijk dat ik mijn hele plan rond heb. Een uur later bel ik terug, helemaal van slag. Nadat ik van een meisje hoorde dat er niet zoveel toeristen zitten omdat er iets gaande was heb ik toch eens even het een en ander uitgezocht. Hoewel ik dacht dat het nooit ernstig kon zijn, vond ik bij het reisadvies op de website van de overheid ‘Alle reizen naar bepaalde gebieden in Sabah worden ontraden, te weten naar het gebied ten oosten van de lijn Kudat en Tawau op Oost-Sabah’. Dit is de hoogste graad die er is van negatief reisadvies. Tja, dat je zoiets kon verwachten als je naar Uganda of iets dergelijks reist dat wist ik. Maar toen ik een paar maanden geleden enthousiast werd over Borneo was dit nog niet van toepassing. In de tussentijd is er dus het een en ander gebeurd waar alleen mijn opa vaag iets van gehoord had. Maar ook hij wist niet precies wat er dan gebeurd was. Het zal wel niks zijn denk je dan.

Hier zittende zou je ook niet zeggen dat er iets aan de hand is. Er zitten nog steeds andere toeristen. Waarom zijn die hier dan? Maar zo’n reisadvies is ergens voor. Jammer alleen dat het zo vaag is. Er is een conflict gaande over grondgebied. Afgelopen 12 februari zijn er Filipijnse mannen Sabah binnengedrongen. Hoewel de verschillende overheden het over deze datum niet eens zijn. Deze mensen hebben Maleisisch grondgebied geclaimd. Op 1 maart escaleerde het en zijn er beschietingen geweest tussen Maleisische militairen en de Filipijnse mannen. Hierbij zijn doden gevallen. Het advies op het moment is: verlaat dit gedeelte van Sabah.

Ook de Engelse en Australische overheden adviseren tegen een bezoek aan oostelijk Sabah. Van die websites leer ik dat dit gebied van Borneo door de Maleisische overheid uitgeroepen is tot ‘Special Security Area’. Volgens het Verenigd Koninkrijk kwamen er 100 gewapende mannen het land binnen op zo’n 150km van waar ik nu zit. Het dorp werd vervolgens omsingeld door het Maleisische leger en op 1 maart werd er dus flink geschoten.  Ook op 3 maart werden er nog incidenten gemeld tussen Lahad Datu en Semporno, een duikplaatsje dat nog op mijn planning stond. Op 4 en 5 maart werd er nog meer leger ingezet en volgde ook de luchtmacht. Deze zijn ook in actie gekomen. Sinds 7 maart heeft de premier van Maleisië dit gebied als ‘special security area’ ingesteld. Er zijn nog meer troepen naar het gebied gestuurd.

Achteraf verklaard het dat het hostel vrij leeg is. Achteraf denk ik terug aan de militair die gisteren zwaar bewapend onze bus in kwam. Iedereen moest zijn paspoort laten zien, maar hij keek niet eens naar het mijne. Hij zag natuurlijk allang dat ik geen Filipijnse man was. Na mijn ontdekking heb ik namelijk naar de noodlijn van de Nederlandse ambassade gebeld. De vriendelijke vrouw bleef maar herhalen dat ze alleen advies mocht geven, ik niet in paniek hoefde te raken, maar dat er een reden was voor het advies. De Filipijnse mannen lijken zich in de jungle te hebben verstopt. Diezelfde jungle waar ik morgen naartoe zou gaan om aapjes en andere rare beestjes te spotten. Of ik mijn reis had aangemeld bij de ambassade? Nee, waarom zou ik? Ook in een veilig land schijn je dus eerst de veiligheid te moeten checken.

Hier op straat merk je er verder niets van. Ik hoorde dat in Semporna veel politie rondloopt, maar dat zorgde er alleen maar voor dat de toeristen zich veiliger voelen. Volgens de vrouw achter de balie van mijn hostel valt het ook allemaal reuze mee. De overheid heeft immers gezegd dat die mannen weg moeten en daarmee is het volgens haar klaar. Ze stelde zelfs dat de overheid erover nadacht de troepen weer terug te trekken. Ongelofelijk eigenlijk dat dit zo dichtbij (is) gebeurt(d). Men leeft hier gewoon zijn leven en je hoort er van niemand over. Maarja… de ambassade heeft toch een reden om dit advies af te geven en te zeggen dat je in dit gebied in levensgevaar bent. Dit hele verhaal is de reden dat ik al mijn plannen geannuleerd heb en morgen weer terug vlieg naar Kota Kinabalu. Daar waar ik gisteren nog vandaan ben gekomen, met de bus, door de jungle. Die stomme Filipijnen. Moeten ze nou echt mijn reis vergallen? Ik denk dat ik voordat ik terug kom in Nederland ook maar even de website raadpleeg. Wie weet wat voor groepering ineens claimt dat Brabant van hun is.

Advertenties

One thought on “Onruststokers

  1. Hoi Andrea,

    Jammer dat je deze trip moet afbreken.
    Maar ongetwijfeld zul je wel een goed alternatief vinden waar je veilig kunt reizen en mama
    rustig zal slapen!

    Groetjes Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s