Mensen van het oerwoud

De tour waarmee ik de laatste 8 dagen gereisd heb is voorbij, maar iedereen was deze ochtend nog in Kuching. Aangezien we in het wild de orang oetan, mens van het woud in het Maleisisch, niet tegengekomen zijn hadden we als groep besloten om vanochtend naar het Semmenggoh rehabilitation center te gaan.

In Semmenggoh zitten 27 orang oetans die (semi) wild zijn. Gewonde dieren worden er opgevangen en opnieuw in de natuur geïntroduceerd. Als er een baby geboren wordt, wordt er door de rangers niets gedaan en daarom worden ze als wild beschouwd. De orang oetans leven in een groot bos en kunnen zelf beslissen of ze naar het gedeelte van het reservaat komen. Elke ochtend en middag ligt er in ieder geval wat te eten klaar voor de apen die daar zin in hebben. Hoeveel er zullen komen is nooit bekend.

Wij hadden geluk. Ik heb ongeveer 10 orang oetans gezien, waarvan twee moeders met kleintjes. Één van hen kwam op de grond met haar kindje en begon rustig met het eten van de bananen en gekookte eieren. Even ben je zo druk bezig met fotograferen dat je vergeet dat er vijf meter van je vandaan een wild beest zit. Orang oetans kunnen namelijk best gevaarlijk zijn en een beetje oplettendheid is dan ook gewenst. Het kindje probeert de omgeving te ontdekken met rent na een paar meter weer snel terug naar de veiligheid van moeder.

Hoog in de bomen slingeren nog een aantal apen aan de touwen en de takken. Met de grootste behendigheid pikken ze wat bananen van het voerplatform en klimmen weer de hoogte in. Hangend, zittend of liggend peuzelen ze rustig hun maaltijd op. Af en toe kijken ze je aan alsof ze zelf ook aapjes aan het kijken zijn. Deze dieren hebben dus echt veel weg van mensen, al zijn ze een stuk atletischer dan wij. Het blijft fascineren, hoe lang je er ook naar kijkt.

 

Advertenties

One thought on “Mensen van het oerwoud

  1. Ha Andrea,
    Wat een schitterende ervaring, lijkt me dat. De foto’s zijn prachtig. Bij de foto van die slang (vorige post) krijg ik wel een beetje de kriebels.
    Groetjes, mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s