Bat Exodus

De vleermuizen komen in een lang lint naar buiten om te jagen

De vleermuizen komen in een lang lint naar buiten om te jagen

Één van de highlights van het Mulu national park op Borneo is de ‘bat exodus’. Op een klein uurtje lopen over de boardwalk vanuit het Mulu dorpje ligt Deer Cave. Hier verschuilen miljoenen vleermuizen zich overdag om ’s avonds in grote getalen naar buiten te komen op zoek naar eten.

Vroeger, voordat de jagers ze allemaal afgeschoten hadden, kwamen er veel herten naar de grot om het zout uit de poep van de vleermuizen op te likken. Poep is er nu nog genoeg, maar de herten zijn er niet meer. Als je door de grotten loopt ruik je de sterke ammoniaklucht overal om je heen. Niet te harden! Gelukkig hebben de vleermuizen tijdens de dag hun behoeftes gedaan en hoef je niet met een paraplu naar hun uittocht te gaan kijken.

Er is een observatieplaats gemaakt die eruit ziet als een kampvuurplaats tijdens een groep 8 kamp. Bij de plek aangekomen moesten we nog even wachten totdat ze om 17.26 uur besloten om naar buiten te komen. De vleermuizen werken namelijk niet op een strak schema. Elke dag is anders en soms komen ze helemaal niet naar buiten. Tijdens hun jacht gaan ze op zoek naar muggen en soms zelfs naar insecten van 7cm lang die ze zo uit de lucht happen. 

Hoewel ik verwacht had dat de vleermuizen met zijn alle tegelijk recht over je hoofd zouden vliegen, vlogen ze heel hoog in de lucht. Eerst kwamen er groepjes vleermuizen naar buiten, die in een lang lint achter elkaar vlogen, een paar vleermuizen naast elkaar. Ze verschenen vanuit verschillende gaten in de grot. Toen de eerste groepjes buiten waren, kwam de rest in een lang lint dat niet leek te eindigen. Aardig bizar om te zien. Het leek alsof het nooit zou eindigen.

Bijna iedere avond kan dit spektakel gezien worden, maar het schijnt een vrij uniek evenement te zijn in de wereld. Toch een bijzonder iets om op mijn lijstje bij te schrijven.

Advertenties

One thought on “Bat Exodus

  1. Ha dre,

    inderdaad een bijzonder verschijnsel. Goed om die foto er bij te zien! Het zijn er nogal wat.
    Dus voortaal vleermuizen tellen ipv schaapjes voor het slapen gaan..

    marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s