De minder leuke kanten van het reizen

Het was maar een half uurtje rijden naar de Moeraki boulders, maar mijn auto kon het niet meer aan. De temperatuur liep op en toen ik van de snelweg af kwam, sloeg hij af en kon ik hem niet meer starten. Ik stond echt tussen de snelweg en het spoor alles te blokkeren. Na een paar minuten wachten startte hij weer en reed ik een klein stukje verder. De temperatuur schoot omhoog en ik zette hem snel weer af. Langs de weg heb ik een tijd gewacht en ben toen water bij gaan vullen. Er gingen echt flessen water in.

Nerveus reed ik door totaan Dunedin. Ik wilde dat er naar de auto gekeken werd en wel nu. Dus reed ik naar een drive through WOF centrum waar ik sowieso al heen had willen gaan. Ik haalde zowaar de WOF (apk)! Toch vroeg ik even naar mijn temperatuurprobleem. Hij keek nog eens en dacht dat er misschien een lek in de radiator zat, maar toen constateerde hij dat die er toch nog wel erg nieuw uitzag. Uiteindelijk stuurde hij me door naar een vriend van hem die erin gespecialiseerd was. Ik was verbaasd om hoe vriendelijk hij was, aangezien dit een soort McDonalds voor auto’s leek.

Een stukje verderop werd ik geholpen door een andere vriendelijke man. Hij deed een druktest, maar constateerde geen lek. Dat is in ieder geval al iets. Hij zei dat de radiator waarschijnlijk geblokkeerd was en dat hij daarom bruin, roestig water uitspuwde. Dat zou ook verklaren waarom ik een kokend geluid hoor elke keer als ik de auto afzet. De dag was alweer bijna voorbij, dus dat zou allemaal tot morgen moeten wachten.

Vol goede moed bracht ik mijn auto naar de garage de volgende dag. Terwijl de monteur zijn werk deed ging ik een kijkje in het centrum nemen. Ik was bij de Cadbury fabriek geweest en dwaalde nu door het Otago museum toen mijn telefoon ging. Er was toch iets meer aan de hand dan alleen een geblokkeerde radiateur. Er zaten drie gaatjes in, dus als er een nieuwe radiateur in zat zou het waarschijnlijk wel weer goed gaan, maar garanties konden ze niet geven.

Ik gaf akkoord en ging weer verder met het ronddwalen door de stad. Een tijdje later gaat mijn telefoon weer. Ik was alweer terug aan het lopen naar de garage, want ik verwachtte al dat de auto bijna klaar zou zijn. Helaas was het niet het telefoontje dat ik verwachtte. De temperatuur van de auto liep nog steeds veel te snel op en wellicht zou er een nieuwe waterpomp in moeten. Ik zat inmiddels in de garage toen ik het nieuws kreeg dat er niets mis was met de waterpomp. Het probleem was nog veel erger.

Doordat die radiateur kapot was is er een hele hoop mis gegaan in de motor en nu kan ik niet ver rijden zonder dat de temperatuur omhoog schiet. Ik kon kiezen om hem naar de schroothoop te sturen of er een nieuwe motor in te zetten, maar ik had al kosten gemaakt en ik zou niet veel voor de schroot krijgen. En dat allemaal terwijl hij gisteren nog lekker door de APK kwam. De spanning stond op mijn gezicht te lezen en gelukkig had ik een heel vriendelijke monteur die meedacht. Vandaag hadden we toch geen tijd meer, dus bood hij aan dat ik bij zijn gezin in huis kon blijven om er over na te denken.

Op internet bleek dat de auto die ik nu had voor zo’n 3000 tot 4000 dollar verkocht werd. Zoveel geld had ik niet en zou ik ook niet willen uitgeven. We keken nog in de straten en de monteur had wat rondgebeld, maar tot nu toe hadden we nog geen goede optie gevonden. Na wat nadenken heb ik toen toch besloten om mijn auto te laten repareren. Ik zou voor hetzelfde geld een nieuwe auto kunnen zoeken, maar dan zou hetzelfde weer kunnen gebeuren en misschien zou ik er niet eens een vinden voor die prijs. Een minivan zou ik dan sowieso kunnen vergeten.

Na overleg met een aantal mensen ging de garage dus toch op zoek naar een nieuwe motor. Het wordt een prijzig grapje, maar dan heb ik tenminste weer een goede auto om rond te reizen. Ik hoop dan dat ik in ieder geval de reparatiekosten terug kan verdienen wanneer ik hem weer doorverkoop. Ik neem aan dat ik er vanuit kan gaan dat met een nieuwe motor en radiateur, mijn auto weer een hele tijd mee kan gaan. Vooralsnog moet ik afwachten wanneer ze het gemaakt zullen hebben. Vannacht slaap ik in ieder geval weer bij de monteur in de logeerkamer. Wat kunnen mensen toch vriendelijk zijn.

Advertenties

One thought on “De minder leuke kanten van het reizen

  1. Hopelijk is de prijs meegevallen, achteraf, en rijdt je intussen weer met een gerust hart verder in je vertrouwde auto! Veel (meer) geluk op je verdere reis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s